- 10 keping kulit popia
- 10 seping cheese
- 1/2 batang lobak merah- potong halus memanjang
- 2 cawan taugeh
- 1 keping dada ayam- potong kecik@ dadu
- 1 sudu kecil pati ayam maggie
- sedikit gula
- Minyak untuk menggoreng
- 1 ulas bawang putih-diketuk
Cara-cara membuat popia goreng
- Sediakan inti. Panaskan minyak. Tumis bawang putih sehingga naik bau. Masukkan ayam. Goreng sehingga ayam masak. Kalau perlu, tambahkan sedikit air.
- Masukkan pati ayam, gula lobak merah dan taugeh. Kacau. Biarkan 1-2 minit. kemudian padamkan api
- Ambik satu kulit popia. Letakkan sekeping cheese ke atasnya. Kemudian masukkan inti. Balutlah macam biasa. Dihujungnya letakkan sedikit air sebagai pelekat. Ulang sampai habis.
- Goreng dengan minyak penuh. Api hendaklah sederhana untuk mengelakkan hangus
Bahan-bahan ( sos | pencecah )
- Cili kisar
- Kacang tanah dikisar
- Sdkt gula
- Sdkt garam
- Air asam jawa/asam keping
- Sdkt tepung jagung utk memekatkan sos
Cara membuat sos | pencecah
- Masukkan semua bahan ke dalam periuk
- Masak sampai likat/pekat.Siap
Bahan Kulit (popia basah)
Bahan Inti (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan Sambal
*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
Cara-cara membuat popia basah
- 2 cawan tepung gandum
- 1 biji putih telor
- 3/4 cawan air
- 2 sudu makan cuka
- secubit garam
Bahan Inti (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
- 1/2 biji kobis - diricih halus
- 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
- 1 biji sederhana bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu makan udang kering
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
**Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.
Bahan Sambal
- 15 tangkai cili kering
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 sudu besar gula perang
- 2 sudu besar kicap manis
- minyak untuk menumis
- garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
*** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.
Cara-cara membuat popia basah
- Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan.
- Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam.
- Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper.
- Buat dari arah jam.mulakan dari tepi dulu.kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar. Utk step nih sila lihat di my.resipi.
- Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat).
- Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal.
- Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng.lipat macam biasa dan gulung.
- Sedia untuk dimakan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan