Masak Asam Pedas

IKAN MASAK ASAM PEDAS
Ikan Merah / Mayong / Duri (apa2 jenis ikan yg sedap msk asam pedas)
10 Batang Cili Kering
1 inci Kunyit
1 inci Halia
5 biji Bawang Merah(kecil)
3 biji Bawang putih
1 Biji bawang besar
1 batang Serai
Daun kesum / Bunga Kantan
Air asam jawa
Garam
Minyak

Cara-caranya
1. Cili kering di buang biji, cuci kemudian rendam dlm air panas. Agak2 dah lembut blender bersama, bawang, halia, kunyit dan sedikit minyak masak.
2. Serai di titik sahaja
3. Masa menumis tuangkan sedikit sahaja minyak masak dlm periuk, tumis bahan blender dan serai sehingga btl2 naik minyak , kilat tp jgn sampai hangus ya
4. Kemudian masukkan air asam jawa, daun kesum/bunga kantan dan garam secukup rasa
5. Kemudian baru masukkn ikan, biarkan sehingga mendidih seterusnya pastikan ikan masak. Rasa sekali lg, x cukup garam tmbh lg baru tutup api dapur .

Tips :
1. Cili kering panjang berkerinting paling sedap buat masak.
2. Ikan cuci dulu dgn air asam jawa (kurangkan hanyir dia)
3. Nak lagi power tmbh serbuk lada hitam
4. Menumis dgn minyak yg byk lg cpt msk, tp lps tu bleh le di buang minyaknya ketika sudah msk.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Entry Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...