Kuah Laksa Pinang

Bahan:
  • 3 atau 4 biji sengkuang cina
  • 2 biji bawang besar - (jika bawang merah biasa 10 biji)
  • 15 keping cili kering
  • 0.5 kilo ikan (sebarang ikan)
  • 20 asam keping
  • 3 atau 4 bunga kantan
  • belacan
  • lengkuas
  • serai
  • halia
  • daun cendenhom
  • garam,
  • serbuk perasa
  • nenas
  • air
  • cili merah/padi
  • daun salad
  • timun
  • daun gajus
  • telor ayam
  • limau nipis
  • daun pudina
  • petis (otak udang)
Petua:
  • Blend sengkuang untuk masukkan ke dalam kuah sebagai memaniskan sedikit kuah dan memekatnya
  • Peram kuah laksa sehari atau 2 hari sebelum memakannya. Kuah laksa boleh disimpan beberapa hari.(untuk seminggu simpan dalam peti ais - perlu dimasak/panaskan balik).
  • Utk laksa mentah(kering), rendam dulu didlm air selama lebihkurang 15 minit kemudian baru direbus,baru ia menjadi elok.
Cara Membuat:
  • Mula-mula rebus ikan itu bersama 5 keping asam jawa, Kemudian asing isi dan tulang, hancurkan isi. (Sementara tulang ikan boleh diblend dan tapis untuk diambil airnya. Ulang 2 atau 3 kali)
  • Kemudian rebus bersama bawang, cili kering, belacan, yang telah diblend terlebih dulu,
  • Lepas itu masukkan bunga kantan, lengkuas, serai, halia, daun cendenhom, asam keping lebih kurang 15 keping (tetapi ia boleh dikeluarkan dari kuah kalau terasa sangat masam), garam, serbuk perasa, nenas 3 atau 4 keping kecil. Jangan lupa! masukkan sekuang itu yang direbus bersama. Gunakan air agak-agak cukup periuk. Semua bahan-bahan boleh ditambah kurang mengikut selera dan citarasa.

Untuk hiasan
  • Bawang besar dihiris, cili  merah  atau cili padi, daun salad, timun, daun gajus, telur rebus, limau nipis, nenas dipotong kecil, daun pudina, dan kalau suka boleh bubuh petis (otak udang)  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Entry Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...