Satay Ayam

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )

  • 400gm daging ayam tanpa tulang-dipotong kecil2
  • 1/2 sudu teh garam
  • 40gm gula
  • lidi sate (direndam dgn air)
  • 3 sudu besar minyak
  • Bahan dikisar:-
  • @4 ulas bawang merah
  • @2 cm kunyit hidup
  • @2 biji buah keras
  • @1 cm lengkuas
  • @1/2 sudu besar ketumbar-disangrai
  • @1/2 sudu teh jintan manis-disangrai
  • @1/2 sudu teh jintan putih-disangrai
  • @2 sudu besar air asam jawa sederhana pekat
  • @4 sudu besar santan (jun guna susu cair sbb santan x d, hehe)
  • @1 batang serai
  • * 1 btg serai dititik-buat merenjis sate

Cara-cara

  1. Perap ayam dengan bahan kisar, garam dan gula selama 3 jam. (jun perap 1 semalaman).
  2. Cucuk ayam pada lidi sate.
  3. lebihan bahan perap tadi dicampur dgn 3 sudu minyak tadi dan renjis gunakan serai yg ditik semasa membakar sate.
  4. bakar hingga masak dan hidangkan dgn nasi himpit dan kuah kacang. http://www.myresipi.com/picture/image/895/large/Picture_687.jpg?1170739582

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Entry Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...