Laksam Terengganu

Bahan-bahan membuat laksam:
2 cawan tepung beras
4 cawan air
1 sudu kecil air kapur
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam

Cara menyediakan:
Bancuh semua bahan-bahan hingga rata. Biarkan selama 10 minit. Sapu minyak dalam tudung periuk dan panaskan pengukus, letakkan tudung periuk dalam pengukus. Tuangkan satu senduk adunan ratakan nipis-nipis. Kukus hingga masak ( adunan akan terangkat menggelembung bila masak) Angkat dan gulung kemas-kemas (spt gambar di atas). Buat begini hingga selesai semuanya. Potong laksam bulat-bulat dan taburkan bahan ulam serta tuangkan kuah scukupnya. Letakkan sedikit sambal belacan (cili ditumbuk dgn belacan dan sedikit garam). Sedia dihidangkan.

Bahan untuk kuah:
4 ekor ikan kembung/selayang
1 sudu besar lada hitam
5 ulas bawang merah
1 biji kepala parut } diambil santannya
2 keping asam gelugur
1.5 cm halia
sedikit garam

Cara membuat kuah:
Ikan kembung dibersihkan kemudian direbus hingga masak. Toskan kemudian ambil isi ikan ditumbuk hingga lumat. Tumbuk bawang merah, lada hitam dan halia hingga lumat. Masukkan semua bahan tumbuk serta santan dalam periuk, masukkan asam gelugur dan garam secukup rasa. Jerang di atas api hingga mendidih dan sebati.









Bahan untuk ulam:

  • Daun kesum } dimayang halus
  • Kacang panjang } dimayang
  • Timun } dimayang
  • Daun selasih/kemangi } dimayang
  • Taugeh } buang ekor

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Entry Popular

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...