Bahan-bahannya:
Cara:
- 3 biji telur gred A
- 150gm gula castor
- 100gm mentega, dicair dan sejukkan (cik mat guna 70gm je)
- 1/2 camca teh garam
- 300gm roti putih, didadu kecil
- 200gm tepung gandum
- 1 liter santan (hana campur susu segar)
- 1 camca teh esen vanilla
- 200gm jagung krim dalam tin
- Dalam satu bekas, satukan telur, esen vanilla dan gula, kacau hingga larut. Tambah mentega cair dan masukkan tepung dan garam, kacau rata. Tuang santan dan kacau hingga sebati.
- Masukkan roti tadi dan biar terendam selama 15-20 minit. Masukkan jagung krim, kacau hingga rata dan tuang dalam acuan kuih bingka yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan aluminium foil, sapu juga aluminium tadi dengan mentega.
- Bakar dalam oven pada suhu 180C, selama 1 jam atau pun hingga masak. Biarkan kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari tin dan dipotong.
Resepi ini akan hasilkan kueh berukuran 9 inci x 9 inci x 2+ inci. Kalau nak buat kecil, bahagi dua resepi di atas (utk telur, kalau 1/2 adunan, mat syorkan 1 biji telur + 1 kuning...tapi hana buat guna sebiji telur sahaja).
Untuk bingka nie cuba 1/2 adunan n guna 1 biji telur. Kalau untuk jagung, guna jagung biase dlm tin, atau jagung krim.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan